Kunstnere

GNISTA

GNISTA er en folkemusikkvintet bestående af fem unge musikere fra Danmark og Sverige. Med en instrumentering bestående af 3 violiner, en trombone og en guitar, skaber bandet en unik og forfriskende lyd omkring de gamle klange i den nordiske folkemusik.

Kom og oplev ny talentfuld folkemusikkvintet GNISTA på Nordic Folk Festival.
GNISTA er en folkemusikkvintet bestående af fem unge musikere fra Danmark og Sverige. Med en instrumentering bestående af 3 violiner, en trombone og en guitar, skaber bandet en unik og forfriskende lyd omkring de gamle klange i den nordiske folkemusik. Repertoiret indeholder både traditionelle og nykomponerede melodier, samt noter af jazzede improvisationer og svingende grooves. GNISTA er aktive i Sverige, Danmark og Tyskland, og har spillet på bl.a. ”FolkBaltica Festival” i Flensburg, og ”Koncertkirken” i København. Bandet leger meget med det improviserede og kommunikative samspil, som kommer til udtryk i deres levende og eventyrlige arrangementer.

Signe Ahlén: violin
Alma Ployart Wetche: violin
Amanda Pfeffer: violin, bratsch
Nora Wanselius Souders: trombone
Silene Høxbro: Stålstrenget guitar

Lena Jonsson

Oplev folkemusik i verdensklasse med Lena Jonsson Trio.
Violinisten Lena Jonsson er en af Skandinaviens mest indflydelsesrige musikere inden for nutidig folkemusik.

Oplev folkemusik i verdensklasse med Lena Jonsson Trio (SE).
Violinisten Lena Jonsson er en af Skandinaviens mest indflydelsesrige musikere inden for nutidig folkemusik. Med musikalsk åbenhed og nysgerrighed henter hun sin inspiration fra en bred vifte af genrer. Hun kombinerer sit dybe kendskab til traditionel svensk folkemusik med lyden af rock, pop, jazz, amerikansk old time og bluegrass.

Lena Jonsson voksede op i et folkemusikmiljø i Hälsingland og begyndte at spille i et band allerede som elleve år gammel. Hun er uddannet på Musikakademiet i Stockholm, Berklee College of Music og i 2008 blev hun national spillemand.

Lena Jonsson blev nomineret til en Grammy for sit debutalbum "Places" (2019) og vandt i år i kategorien "People of the Year" for efterfølgeren "Stories from the Outside" (2021) med Lena Jonsson Trio. I 2021 vandt de også Manifestprisen.

Kraftfuldt violinspil, drivende bas sammen med varieret guitarspil,
forvent jer en energifyldt koncert præget af inderlig spilleglæde, karisma, humor, indlevelse og udstråling!

Lena Jonsson: Violin
Erik Ronström: Guitar
Krydda Sundström: Bas

Phønix

Internationalt anerkendt og prisvindende dansk folkemusik.
Phønix er et af Danmarks mest erfarne folk bands. Deres unikke lyd har rødder i den danske og skandinaviske folkemusik og sangtradition, som de bringer mod nye horisonter med en nutidig og helt særlig klang.

Internationalt anerkendt og prisvindende dansk folkemusik.
Phønix er et af Danmarks mest erfarne folk bands. Deres unikke lyd har rødder i den danske og skandinaviske folkemusik og sangtradition, som de bringer mod nye horisonter med en nutidig og helt særlig klang. Deres intense og energiske sceneoptræden har ført dem rundt i store dele af verden, på de største folk festivaler og på intime klubscener.

Phønix har udgivet 11 albums og modtaget 4 Danish Music Awards.
Bandet har eksisteret i sin nuværende form siden 2002, men blev grundlagt helt tilbage i 1990.

På deres nyeste album NÅDELANDS Ø har Phønix hentet inspiration i Dansk Folkemindesamlings fonografvalse optagelser.
De har udvalgt en række fantastiske sange og pakket ind i den karakteristiske Phønix-lyd med ostinater, klangflader og grooves.

Karen Mose Nørgaard: Sang og Keys
Anja Præst Mikkelsen: Klarinet og Basklarinet
Jesper Falch: Percussion
Jesper Vinther: Harmonika

Aktiviteter

Kl. 14.15-15.00

Kom og dans med Nordisk Dans!

Bliv klar til at indtage balsale og dansegulve til koncerter!
Nordisk Dans Aalborg inviterer nemlig dig til en svingom – vi sørger for musikken og danseinstruktionen, og du skal blot komme, som du er.

Der vil blive instruktion i traditionelle folkedanse, og vi lover, at selv dem med to venstre fødder kan følge med!

Nordisk Dans Aalborg består af en håndfuld unge fra Nordjylland, som arrangerer danseaftener i Aalborg – primært i efterårs-, vinter-, forårsmånederne. Nordisk Dans vil gerne skabe en tradition for at folk kommer ud på dansegulvet og det er de mestre i.

Kl. 16.15-17.00

Rundvisning på Vitskøl Kloster

Få et indblik i klosterets enestående historie fra dets grundlæggelse i 1158 af Valdemar Den Store og forståelse for, hvordan livet foregik på klosteret indtil reformationen i 1537 og senere i herregårdstiden, hvor blandt andet Ermegård Gyldenstjerne anklages for mened, og måske er kvinden bag Den Blå Dame, som siges at gå igen på klosteret. Rundvisningen slutter i nutiden, hvor TAMU (Træningsskolernes Arbejdsmarkedsuddannelser) klæder unge på til at begå sig på arbejdsmarkedet.

På vores vej rundt på klosteret kommer du til at opleve Munkekælderen, Det Blå Værelse og kirkeruinen og får historien om kirkerummet, som fungerede som sognekirke indtil 1916. Vitskøl Kloster blev i klostertiden kaldt Vitae Schola, som oversat fra latin betyder ‘livets skole’ og fungerer som sådan den dag i dag. Munkenes motto var ‘ora et labora’, som betyder ‘bed og arbejd’. Der bliver måske ikke bedt så meget på stedet længere, men der bliver arbejdet for, at du får en god oplevelse som besøgende på Vitskøl Kloster.

Kl. 18.15-19.15

“Smagen af Vitskøl”

En særlig attraktion ved festivalen er “Smagen af Vitskøl”. Her kan gæsterne nyde lokale råvarer, som præsenteres i festivalens madoplevelser.

Lokale producenter bringer deres bedste produkter med – fra frisk frugt og grøntsager til lækre specialiteter som oste og hjemmebagte delikatesser samt øl og vine.

Disse råvarer bliver en del af festivalens menu, hvor køkkenteamet skaber smagfulde retter med fokus på kvalitet og bæredygtighed.

Festivalen er bæredygtig på flere niveauer og elever fra TAMU (Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelse) spiller en central rolle i festivalens afvikling. De deltager aktivt i forberedelsen og står klar til at servicere gæsterne med smil og professionalisme. Fra opstilling og servering til praktisk hjælp og guidning bidrager TAMU-eleverne til at skabe en imødekommende oplevelse for alle besøgende.

Festivalen bringer mennesker sammen gennem musik, historie og smagen af det lokale, mens den samtidig giver unge mennesker fra TAMU en værdifuld mulighed for at lære og vokse gennem deres engagement i en inspirerende begivenhed.

Nordic Folk Festival på Vitskøl Kloster er ikke blot en fejring af nordisk kultur, men også et stærkt udtryk for samarbejde og fællesskab.

I 2025 undersøger vi rammer og muligheder i det nye samarbejde, så vi på skuldrene af erfaringer og input fra både gæster og medvirkende bliver klar til at relancere festivalen i fuld skala i 2026.

Vel mødt!