Kunstnerne 2023

Nye kunstnere offentliggøres løbende.

Dreamers' Circus

Er der et mere ambitiøst og opfindsomt akustisk band i den nordiske musikalske sfære end Dreamers’ Circus? Trioen blev dannet efter en live jam session i København for mere end ti år siden, og den talentfulde trios sound er baseret på virtuos og brændende musikalsk evne på tværs af en række instrumenter herunder violin, harmonika, klaver og cittern.

De udforsker utrætteligt nye udfordringer både for sig selv og deres publikum, og Dreamers’ Circus trækker på deres solide baggrunde i traditionel og rootsmusik til at præsentere en genre-udvidende sammensmeltning af folkemusikkens følsomhed, jazzens improvisation og den klassiske musiks kompleksitet, der udtrykkes gennem en åbenhed overfor populære musikalske indflydelser. Resultatet er en musik, der afgjort er moderne samt rytmisk og melodisk fængslende.

Line-up
Pianist og harmonikaspiller: Nikolaj Busk
Violinist: Rune Tonsgaard Sørensen
Citternspiller: Ale Carr

Hør Dreamers' Circus musik

Stringflip

Stringflip spiller nutidig folkemusik inspireret af den nordiske og keltiske tradition. Med strygere og strenge i fokus danner de en alsidig og moderne strengekvartet, og deres musik er energisk, groovy, og tager udgangspunkt i den gode melodi og sprudlende spilleglæde. De udgav deres selvbetitlede debutalbum i april 2021 og har siden høstet rosende anmeldelser hos. bl.a. britiske “Living Tradition”, danske “Rootszone”, belgiske “Tradcan” og svenske “Lira magasin”. Her er albummet bl.a. blevet kaldt en imponerende debut og bandet roses for deres crispy, præcise og legende spil.

Stringflip trækker på den svenske melankoli og særprægede rytme, det irske smittende groove, den danske dansemusik og elementer fra klassiske strygerarrangementer. Enkelte traditionelle melodier i nye arrangementer fra hhv. Danmark og Sverige er også til at finde på repertoiret, som en hyldest til den nordiske folkemusiktradition, som ligger til grund for bandets tilblivelse. Alt holdt solidt sammen af den lyd og vibe, som kendetegner Stringflip - energisk, enkelt og opløftende.

Line up
Sofie Bollen: Violin og sang
Hanna Blomberg: Violin
Albin Sundin: Cittern
Veronika Voetmann: Cello

Fotokreditering: Henri-Kristian Kirsip

Hør Stringflip musik

VÍÍK

Den pan-skandinaviske sekstet fra Norge og Danmark, bevæger sig i et genrefelt mellem hypnotiserende nordiske melodier, rockens groove og jazzens rå men elegante æstetik, i et forsøg på at udforske hybriderne indenfor folkemusikken og middelalderens ballade tradition.

I front har VÍÍK den norske sanger og komponist Elisabeth Vik, der leder publikum ind i et fortryllende univers af mystiske middelalderballader og eventyr, som du sent vil glemme. Bandet består af nogle af de ypperste talenter indenfor folkemusikken og den unge musikscene, der er med på at følge musikken og traditionernes veje ind ien ny æra.

Musikken er vanvittigt velspillet og kan i samme nummer gå fra sødmefuld cittern til flænsende violiner og tung, truende bas. Imens growler pæne, præsentable Elisabeth Vik dyrisk og ordløse lyde på en sådanne måde at hårene rejser sig. Urkraft og vild energi på scenen er et af Vííks kendetegn på scenen, og det er nok også grunden til de er nomineret til årets Årets Live Artist ved DMA Roots 2022.

Line-up:
Elisabeth Vik - Sang
Jakob Kragesand - Bas
Annelene Toft Christensen - Violin
Villads Hoffmann - Cittern
Morten Alkjær Lassen - Accordeon
Mårten Hillbom - Drums and percussion

Hør Víík musik

Kardemimmit

Kardemimmit er et et band med fire fantastiske kvinder, der spiller det finske nationalinstrument kantele. Kardemimmit står for deres egen musik - de komponerer, arrangerer, skriver tekster og producerer. Sammen med 15 og 38 strengede kanteler har sang en stor del i Kardemimmits univers. Deres originale musik har en moderne tilgang og et stærkt fundament i finske, østeuropæiske og skandinaviske traditioner. Bandet blev grundlagt allerede i 2000 i bandmedlemmernes hjemby Espoo. Den lange gensidige historie kan høres i deres unikke lyd. De sølvfarvede toner af kantele flyder sammen med de hypnotiserende sangharmonier.

Som kantele-band er Kardemimmit pionerer: i 2004 blev Kardemimmit nomineret til Årets Band af Kantele Association og året efter vandt de den internationale Kantele-konkurrence. Kardemimmit har turneret meget i Europa, Nordamerika og Japan. De har udgivet 6 album herunder “Auito huvila” som blev kåret som årets finske folkalbum.
Du undrer dig måske over, hvad bandets navn betyder. Det er et ordspil. Kademomme er et krydderi, som finske folk bruger meget i deres søde bagning. Mimmit er et ord for piger, der har en dristig natur. Det betyder, at Kardemimmit faktisk er de finske Ethno Spice Girls.

Line up:
Anna Wegelius
Leeni Wegelius
Jutta Rahmel
Maija Pokela

Hør Kardemimmit musik

EN NATURLIG RAMME

Liv Vester Larsen har de sidste fire år undersøgt om man kan skabe og være kreativ uden adgang til natur i det tværkunstneriske hybrid-projekt CREATIVE - WITHOUT NATURE? Liv inviterer udvalgte kunstnere indenfor en bred genre og kunstform ind i det mangefacetterede projekt.

Til koncerten på Nordic Folk Festival vil kunstnerne performe et udvalg af projektets kompositioner skabt i samspil med naturen under titlen EN NATURLIG RAMME. De vil invitere publikum ind i en varm atmosfære med smukke dissonerende klange og trancenderende loops. Et audiovisuelt univers hvor der både er plads til kontemporære værker, transformerede hallingdanse, polskaer og valse og improvisationer med et hybrid-instrument, der blander kunstige materialer med naturmaterialer. De vil vise publikum, hvordan det lyder, når man bruger et undersøgende arbejde i og med naturen, arbejder med det i en unaturlig ramme og omsætter det til musik.

Koncerten på Nordic Folk Festival er skabt og sammensat unikt til lejligheden og både visuals, lyd og improvisationer skabes og spilles live.

Line Up:
Liv Vester Larsen - violin, vokal, effektpedalboard
Christoffer L. Rasmussen - audio, synth, effekter
SLØR Visuals/My Lambertsen - visuals

Fotokreditering: Mads Fisker

Hialøsa

Lyden af strygeinstrumenter i tre oktaver, fødder der tramper og stemmer i samklang inviteres publikum på en rejse ind i det Skånske landskab. Med alt fra rå polka til vokalharmonier. Nye og gamle kompositioner baseret på traditionelle sange og dansemelodier. Sange om livet og døden. Minderne om det svundne og visionen for fremtiden.

Hialøsa er Skånsk folkemusik – med et undersøgende kig i historiebøgerne, myterne og den frihedshistorie, der er Skånes skæbne 700 år tilbage i tiden. De tre musikere fortolker den Skånske folkesjæl, skubber til fortællingerne og kigger fremad – i et landskab hvor den europæiske folklore mange steder er glemt – men måske kan genfindes og give håb, identitet og holdepunkter i hverdagen.
Bandets debutalbum udkommer i foråret 2023.

Line-up:
Malte Zeberg – kontrabas, stemme og fodtramp
Alva Bosdottir – violin, stemme og fodtramp
Love Kjellsson – stemme, oktav violin, fodtramp og håndklap

Baggrund
Skåne mistede sin selvstændighed for omkring 700 år siden. Her er der en lang tradition for landbrug, fiskeri, videnskab og pirateri. Hestefolket i Sösdala var især berømte, høje og stolte var bønderne på sletterne, og almindeligt kendte var forvalterne af Den Hellige Flod. Højkulturen forsvandt efter en række brutale krige og undertrykkende kolonisering. I dag anses det skånske sprog for truet af UNESCO. Hialøsa genskaber og omformulerer denne historie gennem musikken. Ved at kombinere en nationalromantisk tankegang med en kritisk tilgang til historien ønsker de tre musikere at fremhæve- og skabe nye forståelser af den europæiske, folkloristiske æstetik.

Support: Nordic String Masterclass

Hør Hialøsa musik

Phønix

Phønix har spillet dansk folkemusik for børn og familier fra Beijing til Toronto og Wien til Helsinki. Der er lagt op til en helt speciel oplevelse, når orkestret byder ind til koncert. Phønix præsenterer en sprællevende folkemusik-koncert med internationalt snit, som oser af musikalitet, energi, timing, humor, virtuositet og et stærkt visuelt udtryk.

Publikum trækkes med ind, i en spændende verden af iørefaldende melodier og groovende rytmer som vokser direkte ud af den danske og nordiske musikkultur. Interaktion med publikum som sang, klap og bodypercussion, indgår altid helt naturligt i koncerten. Når Phønix går på scenen er der garanti for en stor oplevelse for både børn og voksne!

Line up:
Karen Mose, Sang/Keys
Anja Præst, Klarinet/Basklarinet
Jesper Falch, Percussion
Jesper Vinther, Harmonika

Hør Phønix musik

Aktiviteter

Mark- og skovvandring med skovløber Martin Olsen

Trods sin lille størrelse indeholder Livø de fleste danske naturtyper. Kom med på skov- og markvandring med Skovløber Martin Olsen, hvor vi besøger øens små hyggelige afkroge og hilser på kørerne i det økologiske landbrug.

Mødested: Foran købmanden

Foredrag: Afvigernes Ø

Afvigernes ø – Livø Anstalten 1911-1961 – foredrag ved historiker og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup

Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt "kriminelle, asociale og moralsk åndsvage" mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Livø Anstalten midt i Limfjorden var en filial af De Kellerske Anstalter, Nordeuropas største åndssvageanstalt beliggende mellem Vejle og Fredericia, og fungerede i 50 år som en isolationsanstalt for mænd, mens den kvindelige pendant fra 1923 var Sprogø. På Livø var mændene afskåret fra resten af samfundet. Den eneste udvej var for mange flugt, sterilisation eller kastration.

Få til foredraget et indblik i et af de mindre kendte kapitler i Danmarkshistorien, hvor velfærd og racehygiejne gik hånd i hånd, og mød undervejs Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Kaj Orla, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.

Maria Clement Hagstrup stod sammen med historieprofessor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl bag særudstillingen ”ANBRAGT – Livø Anstalten 1911-1961” på Vesthimmerlands Museum og i fællesskab har de skrevet bogen ”Afvigernes ø”, som udkom på Gads Forlag den 22. februar 2023. Derudover har de begge deltaget i DR dokumentaren fra 2023 ”Nyrup – søn af en udstødt”.

Midnatsbal: Nordisk Dans

Midnatsbal er for alle - store som små - garvede som begyndere. Der er plads til alle på dansegulvet! Nordisk Dans spiller op til pardanse inden for de nordiske traditioner og instruerer i svedige fællesdanse. Vi garanterer for at rummet bliver fyldt med smil og folk, der er ivrige til at lære fra sig. Kom med og få vækket de sovende fødder!

Sang: Visekreds med Lene Høst

Lad dig inspirere og lær mere om nordiske folkeviser og deres stilistiske kendetegn, lige fra middelalderballader til drikkeviser og tral. Her lærer du sange og stemmer på gehør, så du behøver ikke kunne læse noder. Vi vil bl.a. komme ind på forsiringer, artikulation og ‘svigt’ og groove.

Målet er at du som sanger går fra kurset med et par nye viser på repertoiret og ny energi, uanset om det er for at synge hjemme under bruseren eller på en scene. Det kan være en god ide at have en mobil eller optager med til at indspille sangene, og evt. noget at skrive på.

Kom som du er og hent ny energi og musik!

Lene Høst er sanger, underviser og komponist med speciale i rootsmusik og korledelse, uddannet bachelor fra Syddansk Musikkonservatoriums folkemusiklinje og kandidat fra Det Jyske Musikkonservatories rytmiske linje med sang og korledelse som hovedfag.

BUSK-spil: Annelene Toft

Buskspil med Annelene Toft.
Tag dit instrument under armen og kom og vær med til Buskspil! Alle kan være med uanset om du er begynder eller øvet. Violinist Annelene Toft vil sætte gang i spillet og til start lærer alle et par lette melodier på øret. Annelene er vokset op i et hjem, hvor folkemusik og folkedans var en livstil, lige fra barnsben har hun været med til danseballer og spilleaftener.

Annelene har sit eget solistiske virke og er violinist i Viik & Som Os. Så GLÆD dig til at spille sammen med Annelene og tag selv din yndlingsmelodi med så du kan dele den med andre.
Alle instrumenter er velkomne!

Sang: Fællessang fra Norden

Vil du med på en rejse i vores Nordiske sangskat? Så kom med når Nordic Folk Festivals artister inviterer alle sangglade festivalgæster ind til Fællessang fra Norden.

ALLE er velkomne! Der vil være sange for små og store, fra nær og fjern, nye og gamle, viser og ballader, og meget mere .Vi synger på dansk, svensk, norsk og finsk!
Kom og oplev fællesskabet og glæden ved at synge sammen.

Artisterne er: Lene Høst DK, Hialøsa SE, Kardemmimit FI, Elisabeth Víík NO/DK

Børneaktivitet: Livet under overfladen

For alle børn og andre Limfjords interesserede! Kom med når Limfjordsmuseets naturvejleder går i vandet med net og spand for at se, hvad der rør sig under overfladen. I kan blive klogere på krabber og rejer og kigge nærmere på smådyrenes liv og gemmesteder.
Naturvejlederen kommer med net og spande samt forskelligt udstyr til nærmere undersøgelser, så vi kan komme helt tæt på.
Fanger vi nok rejer, er der også smagsprøver.

Mødested: Stranden ved marinaen (strandkanten til venstre for færgen).

Familiedans: Rebild spillemænd

Familiedans
For børn og deres forældre, bedsteforældre og alle barnlige sjæle.
Danse og sanglege fra oldemors tid.
Gamle skatte, der ikke så ofte bliver brugt.
Blandt andet gamle sanglege og danse fra Vesthimmerland.
Hele familien får en sjov og fælles oplevelse gennem dans og leg.
Igangsættere: Rebild Spillemændene.
Hjemsted på Spillemandsmuseet i Rebild.
Danmarks ældste spillemandslaug.
Traditionel dansk folkemusik siden 1951.

Alle børn fra 5 år.